×

Használati útmutató

A CIPŐ KIVÁLASZTÁSA

A cipő kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a típus, méret és a szélesség a saját méreteihez illőek legyenek. A cipő belső mérete hosszabb kell legyen, mint a láb hossza és a lábujjak semmilyen körülmények között sem szabad érintkezzenek a cipő belső végével (szabad mozgásteret kell hagyni a lábujjaknak). Otthoni, kényelmes körülmények között próbálja fel a cipőt.

Kérjük vegye figyelembe, hogy nem minden cipő illeszkedik tökéletesen a lábhoz első alkalommal. A nem megfelelő típus vagy méretválasztás következtében fellépő hiba esetében a szavatossági igény érvényét veszti.
A lábbeli kiválasztásakor feltétlenül vegye figyelembe, hogy milyen célra kívánja azt használni valamint a cipő rendeltetését, kialakítását, anyagösszetételét és ápolási igényét. Csak a rendeltetés szerinti, funkciójában valamint méretében megfelelő lábbeli felelhet meg az elvárásainak és nyújthat maximális kényelmet. A cipő használata közben vegye figyelembe a használati és kezelési útmutatót. Fontos, hogy viseléskor minden olyan tényezőt kiküszöböljön amely negatívan befolyásolja a cipő funkcióját és élettartamát, mint például fokozott intenzitású igénybevétel (nem javasoljuk ugyanazon cipő pár viselését mindennap), a cipők nem rendeltetésszerű használata, mosás/tisztítás, stb.
A rendszeres ápolás szükséges feltétele a cipő megfelelő állapotának és funkciójának megőrzéséhez. A cipő ápolásához kizárólag lábbelikhez használatos ápoló termékeket használjon. A helytelen vagy elégtelen ápolás jelentősen csökkenti a cipő élettartamát.

A LÁBBELIK RENDELTETÉSE

A különböző típusú cipőket, különböző felhasználási területekre tervezték. A rendeltetésük a megfelelő anyagok felhasználásán, a tervezésen, kivitelezésen valamint a megfelelő karbantartáson alapul. Ezért a lábbeli kiválasztásakor feltétlenül vegye figyelembe, hogy milyen célra kívánja azt használni.
Rendszeres viseletű lábbelik – cipők amelyek alkalmasak kültéri vagy beltéri tartós viselésre. Az ilyen típusú lábbelik legtöbbször divatos elemeket nélkülöző, klasszikus fazonban készülnek. Ezek a cipők általában a kényelmi funkciókban erősebbek, mint divatos stílusban. Legtöbbször széles szín és típus választékban elérhetőek. A rendszeres viselésre alkalmas zárt cipők -5° C-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten használhatóak. A rugalmas talpú lábbeliket száraz környezetben történő viselésre tervezték (ne használja nedves vagy párás körülmények között).

CIPŐK TÍPUSAI

Téli cipő - olyan lábbelik, amelyeknek anyagösszetétele és szerkezete a téli időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmasak. Azonban a nem vízálló termékek (ne használja nedves vagy párás körülmények között). Az ilyen típusú lábbelik jobb hőszigetelést biztosító vastagabb talppal, általában csúszásmentes mintázattal készülnek.

Alkalmi cipők - elsősorban anyagösszetételük miatt nem bírják az erősebb és huzamosabb idejű igénybevételt, ezért rövid időszakokra, kíméletesen használjuk, ne egész napra. Főleg divat-és tetszetőségi követeleményeknek felelnek meg. Klasszikus kinézetű, teljes egészében bőrből (normál cipő), bőr talppal ellátva készülnek. Ezek a cipők nagyon érzékenyek a nedvességre és az egyenetlen felületre, ezért nem alkalmasak aktív kültéri használatra.

Divat cipő - elsősorban anyagösszetételük miatt nem bírják az erősebb és huzamosabb idejű igénybevételt, ezért rövid időszakokra, kíméletesen használjuk, ne egész napra. Főleg divat-és tetszetőségi követeleményeknek felelnek meg. ezek a modellek sérülékenyebbek az átlagnál, hordásuk körültekintő figyelmet igényel. Ezek a modellek sérülékenyebbek az átlagnál, hordásuk körültekintő figyelmet igényel.

Extra divat cipő - ezek a modellek sérülékenyebbek az átlagnál, hordásuk körültekintő figyelmet igényel. A nem szabványos anyagok és a különleges kialakítás növeli az ilyen típusú lábbeli kopását. Az ilyen típusú cipő élettartama korlátozott, és jelentősen rövidebb lehet, mint a megadott szavatossági idő. Az ilyen típusú cipő száraz környezetben használható. Ügyeljen arra, hogy az ilyen típusú cipőt védje a szennyeződésektől és más negatív hatásoktól. Az ilyen típusú lábbeli gyártásához használt anyagok csak minimális ellenállást mutatnak a kopásnak. Az ilyen típusú lábbeli nem viselhető minden nap. Különleges konstrukció és/vagy egyedi szabásvonal és/ vagy legkülönbözőbb szín és/vagy különleges anyagösszetétel, stb., elsősorban divatigényeket kielégítő lábbeli.

Szabadidő lábbeli - sportos kivitelű utcai lábbelik, amelyek sport tevékenységre és egész napos használatra nem alkalmasak. A kialakítása és összetétele révén leginkább beltéri használatra javasolt.

Sport cipők - különböző sporttevékenységek végzésére tervezték. Az ilyen típusú cipők kialakítása és felépítése megfelel az adott sporttevékenységnek, amelyre a lábbelit tervezték.
A sportág jellegének megfelelõ konstrukcióval, anyagokból és összeszereléssel készülnek, csak az adott célra javasoljuk használni.

Házi cipő - kizárólag lakásban való, otthoni viselésre alkalmasak. A textil talppal ellátott házi cipőt úgy tervezték, hogy melegen tartsa a lábát, de nem alkalmasak rendszeres viselésre. Rendszeres és mindennapi használat során az alsó részek kopásállósága jelentősen csökken.

Gyermekcipők - speciális kivitelű és a speciális követelményeknek megfelelő cipő. Ezek az igények a gyermekek speciális igényein alapulnak, mivel lábaik folyamatosan fejlődnek és növekednek.

 • Válasszon megfelelő szélességű és hosszúságú cipőt, és ne felejtsen el 10–15 mm szabad mozgásteret hagyni a cipő orr részétől.
 • A gyermekcipőknek tágas és lekerekített elülső résszel és erősített sarokkal kell rendelkezniük.
 • Előnyösebb a bokát körülvevő, fűzővel vagy tépőzárral ellátott cipő
 • Ne felejtsük el, hogy a gyermekek lába növekszik, és a gyermekek csontjai még lágyak. Ezen alapelvek figyelmen kívül hagyása károsíthatja a gyermekek lábát, és negatív hatással lehet a gyermek egész életére.
 • A gyermekek lába nagyon gyorsan növekszik. Rendszeresen ellenőrizze a gyermek lábát és cipőjét. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekek lábbelik élettartama nem haladhatja meg a 6 hónapot.
 • A gyermekek lábbeli (a gyermekek tipikus járási módja) miatt az ilyen típusú lábbeli nagyobb kopásnak és kitettségnek van kitéve (kopás, horzsolás stb.). Az ilyen típusú mechanikai sérülések nem tekinthetőek hibáknak.
 • A Belenka márkához tartozó összes gyermek lábbelit orvosilag jóváhagyták.

GYÁRTÁSI MÓDOZAT

Egy másik, a funkcionalitást és a cipőápolást jelentősen befolyásoló tényező a gyártási mód, azaz a folyamat, amely során a cipő alsó részét a felsőhöz rögzítik.

Ragasztott cipők - a leggyakoribb technika, amikor a cipő alja és teteje össze van ragasztva. A ragasztócsukló szilárdságát negatívan befolyásolhatják a nedves körülmények (verejték vagy eső) vagy a nem megfelelően megszárított cipő ismételt használata. Az ragasztott élek járás közben meglazulhatnak és felnyílhatnak.

Rugalmas cipők - az így gyártott cipő nagyon kényelmes, könnyű és rugalmas, népszerű varrott szélekkel van ellátva. A nagyfokú rugalmasság annak köszönhető, hogy a cipő tetejét feszülő bélés használata nélkül varrják a cipő aljához. Az ilyen típusú cipő hátránya az alacsony vízállóság, mivel a varrott szélek perforálják a felső anyagot. Az ilyen típusú lábbeli csak száraz körülmények között használható. Nedves környezetben történő használatkor a cipő átázhat. A rendszeres karbantartás javíthatja az ilyen típusú lábbeli vízállóságát. Használjon rendszeresen cipőápoló termékeket a megfelelő ápolás és impregnálás érdekében. Különös figyelmet kell fordítani a varrott szélekre és a vágott illesztésekre. Rendszeresen impregnálja és ápolja cipőkrémmel lábelijét. Ha cipője hasított bőrből készül, használjon nagyobb mennyiségben cipőápoló krémet (Collonil Nilfett ajánlott).

Öntött talppal ellátott cipő - a cipő alsó részét préseléssel, befecskendezéssel vagy közvetlen öntéssel rögzítik a felső részhez. A hézag minősége a talp anyagától és az alkalmazott technikától függ.

HASZNÁLT ANYAGOK, KARBANTARTÁS ÉS ÁPOLÁS

Jelenleg sokféle anyagot használnak a gyártás során, ideértve a különféle típusú bőrt, szintetikus és textil anyagokat. Az alapvető ismeretek az anyagokról valamint a megfelelő ápolás és karbantartás meghosszabbíthatja a lábbeli élettartamát.

Bőr - a leggyakoribb természetes anyag, amely ideális tulajdonságokat kínál a cipőgyártáshoz. A bőr porózus, puha, nedvszívó és bizonyos mértékben alkalmazkodni képes a lábhoz. A bőr jellemzője a változó mintázata, amely csak fokozza a természetes tulajdonságát és megkülönbözteti a szintetikus anyagoktól. A bőr nem teljesen vízálló sem a felső oldalán (éghajlati viszonyok), sem a belső részén (verejtékezés). Ezért a bőr cipőjét gondosan kell ápolnia és fokozottan vigyáznia kell rá.

Különbséget teszünk a bőr alaptípusai között: -

Zsíros kikészítésű bőr - finom felületi struktúra, kis pórusokkal. Távolítsa el a szennyeződést a cipőjéről megfelelő kefével vagy nedves ruhával, és törölje szárazra. Használjon megfelelő impregnáló folyadékot vagy krémet Alkalmi ápoláshoz (például munkahelyen vagy utazáskor) önfényes szivacsot használhat; ezek azonban csak a bőrt csiszolják, és nem helyettesítik a megfelelő ápoló krémet.

Lakkozott / festett bőr - polírozptt és fényes felület, ami a lakk vagy a festék bevonásának eredménye. Ez a fajta felület nagyon érzékeny a mechanikai és kémiai károkra, valamint a nedvességre vagy a fagyhőmérsékletre. Távolítsa el a szennyeződéseket a bőr felületéről egy nedves ruhával, és alkalmazzon megfelelő bőrápoló terméket, amelyet a polírozott és festett bőr számára terveztek.

Bevonatos / rétegelt bőr - bőr, fóliával vagy műanyag réteggel a felületén. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a festett vagy lakkozott bőr. Nedves ruhával tisztítsa meg az ilyen felületet, törölje szárazra, vagy használjon szintetikus anyagokhoz tervezett tisztítószereket.

Nubuk, velur (velúr) - az felső vagy alsó részén csiszolt bőr. Gumikefével tisztítsa meg az ilyen típusú felületeket és velúr anyag ápolásához tervezett termékeket használjon. Ezek a termékek bizonyos színárnyalatokban léteznek vagy színtelenek is lehetnek és világosabbá teszik a cipő színét. Az ilyen típusú bőrre megfelelő impregnáló terméket kell felvinni a vízállóság fokozása érdekében. Soha ne használjon krémet velúr anyagokhoz!

Egyéb bőr - sokféle bőr létezik, amelyek különféle színben és felületi kiképzéssel elérhetőek. Az ilyen típusú bőr jellemző tulajdonsága, hogy a felületük idővel változik. A karcos felületű bőrnek van egy további, általában eltérő színe alatta. A felső bevonat a fokozott használatnak kitett időszakokban elhasználódik, és az eredeti szín jelenik meg. Egy másik anyagtípus a mechanikusan csiszolt felületű bőr, amelyen keresztül eltérő színű és bőrfelépítés látható. Ez a felület az intenzívebb használat során megreped és a felső réteg alatt láthatóvá válik az anyag szerkezete. Ezek a változások nagyon gyorsan megtörténnek, és a használat során egyre növekednek. Ez a fajta cipő gyorsan patinás vagy „használt” megjelenést szerez. Ezek a változások a természetes folyamat részei, és nem képeznek okot panasz benyújtására. Semmilyen körülmények között ne alkalmazzon krémet vagy polírozószert ezekre a bőrfelületekre. Használjon színtelen impregnáló spray-ket (COLLONIL VARIO, BSS - Combi Anyagvédő), és hagyja a felületen, amíg megszáradnak. Az impregnálás megvédi a cipőket a nedvességtől és a szennyeződésektől; ügyeljen azonban arra, hogy túlzott szennyeződések ne érjék cipőjét, mivel a szennyeződéseket nem lehet könnyen eltávolítani.

Egyéb szintetikus és műanyagok - nagyon hasonlítanak a „többi bőrhöz”. Egy jellemző tulajdonságuk a megjelenés folyamatos változása használat közben. Az intenzív használatnak kitett időszakokban a felső rétege / festéke gyorsan elhasználódik, lepattogzik, repedések jelennek meg és az alatta lévő kontraszt szín láthatóvá válik. Ezek a változások meglehetősen gyorsan megtörténnek, és kívánatosak, mivel divatos „használt” megjelenést hoznak létre. Nem hiba, természetes viselkedése ezeknek az anyagoknak. A felület nagyon érzékeny a mechanikai sérülésekre és a szennyeződésre. Kerülje a jelentős szennyeződéseket, mivel a szennyeződést nem lehet könnyen eltávolítani a felületről, és tartós sérülések léphetnek fel.

Alsó bőr - bőrtípus, amelyet főleg textilcipő talpához használnak. Az ilyen típusú cipőket általában beltéren viselik. Rendszeres használatra nem alkalmas, mivel nagyon érzékeny a nedvességre és az egyenetlen felületekre. Nagyon csúszós - ennek a bőrnek a természetes tulajdonsága. Kezelje a bőr talpát megfelelő ápolószerekkel, amelyek visszaállítják a szükséges simaságot, csúszásgátló tulajdonságokat és kopásállóságot. Ha úgy dönt, hogy rendszeresen és kültéren használja a bőr talpú cipőt, akkor a talpat megfelelő megerősítő párnákkal kell felszerelni a kopás vagy a sérülés elkerülése érdekében. Az így átalakított cipőket semmilyen körülmények között ne használja nedves környezetben. Néhány női és férfi cipő bőrrel bevont. A bőrbevonatot rendszeresen karban kell tartani impregnáló szerekkel és krémekkel, hogy elkerülhető legyen a nedvesség és a mechanikai károk negatív hatása.

Textil - könnyű, főleg nyári és otthoni lábbelihez. Lágy kefével tisztítsa meg a száraz textilcipőket és a megfelelő textilápolási termékeket használjon, amelyek impregnálják valamint ragyogóvá teszik a színeket és részben védik a cipőt a szennyeződésektől. Ne használjon textil cipőt nedves környezetben - az ilyen típusú lábbeli nem ellenálló a külső nedvességgel szemben.

Szintetikus anyagok - műanyagok, poromerek - ezek az anyagok hasonlítanak a bőrre, de alacsonyabb minőségű tulajdonságokkal bírnak a természetes bőrnél. Például csak korlátozott permeabilitást kínálnak ezért fokozottan izzadó hatásúak. Az ilyen típusú lábbeli nagyon alacsony karbantartást igényel. Felső műanyag alapanyagai (felső és alsó anyagok) nagyon érzékenyek a kopás vagy intenzív igénybevétel által okozott mechanikus károkra (pl. botlás, horzsolás). Ezek a mechanikai károk nem képeznek okot panasz benyújtására. Az ilyen típusú igénybevétel ledörzsöli a festéket a felületről, és az eredeti szín fog láthatóvá válni rajta. Használjon nedves ruhát mosószerrel a cipő tisztításához és törölje szárazra.

Gumi - használjon nedves mosószeres textil anyagot a cipő tisztításához és törölje szárazra.

Vízálló membrán - egy speciális anyag, amely vízállóságot biztosít, miközben megőrzi a permeabilitást. Először langyos vízzel, szivaccsal vagy kefével távolítsa el a makacs szennyeződéseket a cipőjéről. Száraz állapotban megfelelő impregnálószert használjon. Csak az ilyen típusú membránok gyártói által ajánlott termékeket (pl. Collonil) használjon.

További cipőápolási és -karbantartási elvek:

 • A cipő, különösen a zárt sarokkal ellátott lábbeli felvételekor használjon cipőkanalat.
 • Használat után mindig sámfázza ki a cipõt, vagy tömje ki papírral, hogy a hajlási ráncok kisimuljanak
 • Amennyiben átnedvesedett a lábbelije - kisámfázva vagy kitömve - sugárzó hőtől távol - szellős helyen szárítsa meg.
 • Lehetőleg naponta váltson cipőt.
 • Minden használat után hagyja, hogy a cipő alaposan megszáradjon (vegye ki a talpbetéteket is) - rövid használat után is a cipő nedves lesz a láb izzadása miatt.
 • Nedves vagy csak részben megszárított cipő használata túlzott kopást eredményez (elsősorban a bélésen és a talpbélésen).
 • Az első használat előtt impregnálja a cipőjét, és ápolja anyagának megfelelő termékekkel. Cipőápolás és karbantartás történjen szükség szerint.
 • Kerülje a cipő áztatását, mivel ez tönkre fogja tenni a felületét, kivágja és deformálja az alakját.
 • Egyik cipő sem tökéletesen vízálló, ha hosszabb ideig használják. A megfelelő impregnáló termékek növelik a vízállóságot és az esővel vagy hóval szembeni ellenállást. Az egyetlen olyan lábbeli, amely teljesen vízálló, negatív károk nélkül, teljes egészében műanyagból vagy gumiból készül.
 • Tömje ki újságpapírral az átázott cipő belsejét és hagyja, hogy természetes módon megszáradjon (közvetlen hőforrástól távol tartva).
 • A jég elleni útszóró só és az agresszív vegyszerek, amelyeket télen használnak negatív hatással vannak a cipő anyagszerkezetére. Ezek az agresszív vegyi anyagok károsítják az anyagok szerkezetét, kidudorodásokat és tipikus fehér foltok megjelenését okozzák. Kerülje el az ilyen típusú vegyi anyagokkal való érintkezést. Használat után távolítsa el a maradék havat vagy nedves szennyeződést a cipőjéről. Rendszeresen használjon cipőápoló termékeket. A megfelelően kezelt cipő sokkal ellenállóbb a negatív külső hatásokkal szemben. Az ezen vegyi anyagok által sérült cipőket nem lehet visszaküldeni.
 • Az összes varrott és perforált illesztés (beleértve a talp felső széleinek varrását) megbontja az anyagok integritását és csökkenti a cipő nedvességnek való ellenállását.
 • A polírozott bőr gazdag és sötét árnyalatai (például a vörös és a sötétkék) kissé elszíneződhetnek.
 • A cipőbélés anyagainak színei enyhén ereszthetnek; különösen akkor, ha csizmába tűrt nadrágot visel (ez vonatkozik a magas csizma felső felületére is).
 • A gyerek téli párnázott „hótaposó cipő” ne legyen gyermekének az egyetlen téli cipője.
 • A cipőket soha ne mossa kézzel vagy mosógépben.
 • A cipőkezeléshez ne használjon festékhígítót vagy hasonló oldószert, például acetont vagy alkoholt.
 • A sarokvég kopása a méretétől függ. A kicsi sarokvégeknek (például a magas sarkú cipőknek) nagyobb nyomást kell viselniük, így azok gyorsabban kopnak, mint egy nagyobb felülettel rendelkező talprész.
 • A bőrtalp és a sarok elkopása viselés következtében, természetes elhasználódásnak minősül (ennek megelőzésére javasoljuk, hogy tetessenek vékony gumiréteget a talpra)
 • A kopott sarok, talp (vagy kemény talp), illesztés vagy ragasztott bélés, fűzők vagy tépőzárak megfelelő és rendszeres karbantartása és cseréje megakadályozza a cipő többi részének megsérülését. Ez a kár nem használható fel követelés indokaként. Ez az alapvető karbantartás, amelyet a felhasználónak végre kell hajtania.
 • A füstölt „nyers gumiból” készült talpbetétek természetes tulajdonsága a jellegzetes füstös illat.
 • Ellenőrizze, hogy a lába megfelelően van rögzítve fűzővel vagy más rögzítő alkatrésszel. A láb nem megfelelő rögzítése a cipőben a talpbetét és a bélés túlzott kopását okozhatja.
 • Néhány női lábbeli rögzítő csattal van ellátva és úgynevezett rugalmas pántokkal van felszerelve. A cipő rugalmas és állítható pántokkal van felszerelve, hogy növelje a járás közbeni kényelmet. A csatokat minden egyes alkalommal ki kell kapcsolni amikor felveszi vagy leveszi a cipőjét, hogy elkerülje a rugalmas pántok túlzott terhelését és a gyors kopást.
 • A legtöbb talp nem ellenálló benzinnel, dízelolajjal, olajokkal vagy hasonló vegyi anyagokkal szemben. Ha ezek a vegyi anyagok érintkezésbe kerülnek a cipő alsó részével, akkor a talp megsérül. A nyers gumiból készült talpak a leginkább érzékenyek erre a károsodásra.
 • A cipők felső részének élénk színei idővel fakulhatnak. Megfelelő ápolási termékek használata csökkenti a színek fakulását.
 • A fehér anyagok idővel enyhén sárgássá válhatnak.
 • A webáruházunkban értékesített cipők nem használhatóak munkavédelmi cipőkként, mert nem felelnek meg a munkavédelmi cipőkre vonatkozó szigorú előírásoknak
 • A fém díszítő elemek idővel feketévé válhatnak. A rendszeres és megfelelő tisztítás megakadályozza a termék elszíneződését.
 • A dekoratív kiegészítők, kövek és különféle díszek a cipő használata során intenzív mechanikai igénybevételnek vannak kitéve és eltörhetnek. Ez normális jelenség mivel ezek a rendkívül divatos dísztárgyak nincsenek szorosan a cipőhöz rögzítve.
 • Ha divatos cipő viselése közben járművet vezet, a sarok kopása sokkal gyorsabban jelentkezhet (vagy akár sérülhet is).
 • A nyári nyitott cipők (papucsok, szandálok) és a textilből készült divatos cipők élettartama korlátozottabb, körülbelül egy szezonban használhatóak.
 • Az erősen polírozott (fémezett) anyagok a kopás miatt nagyon gyorsan veszítenek a fényességükből.
 • Minden szintetikus anyag természetesen öregszik, még akkor is ha nincs használatban
 • A látható habszerkezettel (például EVAC) kialakított talp meglehetősen gyorsan elhasználódik. A nagyon könnyű talpak (PUR talpak) szignifikánsan rövidebb várható élettartammal és repedési hajlammal bírnak, mint a különféle más anyagok.

Amennyiben az alábbi piktogrammok alapján nem egyértelmű a lábbeli anyaga, vagy kérdése merül fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

használati útmutató
5% kedvezmény
első vásárlásodra!
Értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról, akcióinkról. Iratkozz fel hírlevelünkre és 5% kedvezményt adunk első vásárlásodból!
Hozzájárulok ahhoz, hogy a barefootshoes az általam megadott emailcímre marketing anyagot tartalmazó Hírlevelet, valamint személyre szabott reklámot küldjön az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak szerint.
keyboard_arrow_up
Kövess minket!
Barefootshoes.hu Facebbok
Facebook
Barefootshoes.hu Instagram
Instagram
Barefottshoes.hu - barefoot cipő webáruház
Hírlevél
Elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót
 SimplePay vásárlói tájékoztató
A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk. Az alábbi Cookiek (sütik) használatának szabályzata találsz további információkat és beállítási lehetőségeket.